Лазанью запекают в духовке, на этикетке написано, необходимо ли заранее отваривать листы лазаньи или нет.
Но, иногда, даже делая все, как написано в инструкции, листы лазаньи не пропекаются. Происходит это из-за того, что у всех духовые шкафы (плиты) нагревают по разному.
Если листы лазаньи не пропеклись, можно сделать следующее:
- закрыть лазанью фольгой и поставить в духовку на 10 минут при температуре 180 градусов;
- в зависимости от того, какая у вас начина, можно немного добавить сливок или молока, снова поставить в духовку;
- Нет ни молока ни сливок, добавьте немного горячей воды в лазанью и снова ставим в духовку. Некоторые еще дополнительно воду в духовку ставят, но помним, что воду ставить в емкости, которая не боится духовки.
А на будущее помните, что соус должен быть немного жидким, чтобы листы лазаньи могли пропитаться и не быть сухими.
Лазанья. Верх получился сухим. Почему?
28.12.2012 14:07
Вчера приготовила первый раз в жизни лазанью. Делала все в точности, как описано на упаковке. Получилось неплохо для первого раза – все слои хорошо пропеклись. Но вот верхний слой (лист+бешамель+сыр) получился сухим и слегка твердым. Почему? -надо было накрыть крышкой? Я не закрывала. -другий сорт сыра взять? Я взяла натертый эмменталер. -пощедрее полить сосуом бешамель? Или просто последний лист буквально окунуть в бешамель? -пониже температура и подольше печь? Я держала 1 час при 180 градусах.
28.12.2012 14:22
я для себя решила, что верхний слой должен быть: мясной соус, бешамель и сыр. (т.е. как и нижние слои) тогда пропекается. но может, у кого-то другой рецепт есть.
28.12.2012 14:28
ага…То есть последний слой “лист+мясной соус+бешамель+сыр” у Вас? Так? Звучит логично, что должно лучше пропечься…Ведь верхний лист пропитывается большим кол-вам соуса и как бы “защищен” от “высушивания”…Следующий раз так попробую. А время и температура?
я
28.12.2012 17:20
я тоже мясным соусом и верхний лист поливаю. час не держу, 30-40 минут.
28.12.2012 16:37
Я фольгой накрываю, потом снимаю ее примерно в середине процесса. у соуса побольше сверху:) Часа многовато. Там ведь все почти готовое.
28.12.2012 16:54
Точно – точно, не заметила ваш ответ, они у нас практически одинаковые:-))
28.12.2012 16:57
Спасибо:):):)
28.12.2012 16:53
Фольгой последний слой накрывают, а за несколько минут до окончания запекания снимают и пекут до золотистой корочки.
28.12.2012 18:37
+1
29.12.2012 02:36
фольгой не закрываю,просто бОльшая часть соуса уходит как раз на последнии пластины.За 10 мин до готовности посыпаю тертым сыром.Все пропекается.
29.12.2012 11:44
о, еще один толковый совет. Да, надо попробовать сыром к концу посыпать.
автор
28.12.2012 21:58
спасибо за толковые советы. Учту, и следующий раз должно лучше получиться.
автор
29.12.2012 02:38
от сыра тоже зависит. Я это поняла после нескольких эксперименто с разным сыром. Некоторые превращаются в чисто подошву, даже если закрывать фольгой(
Anonymous
29.12.2012 11:47
Правда? Наверное, Вы правы…Учту. Если с фольгой и с мясным соусом сверху все так же сухо сверху получится, тогда буду пробовать с пармезаном. Спасибо! Вы все просто кладезь информации.
автор
29.12.2012 17:07
Недавно на кулинарном канала по ТВ смотрела как итальянский шеф-повар готовит лазанью. Повар перед выпечкой накрыл фольгой лазанью , а за 10 минут до готовности снял фольгу, посыпал лазанью сыром и вернул в духовку .
Anonymous
29.12.2012 20:59
В смысле саму форму полностью накрыл фольгой или только саму лазанью в форме? А есть в сети это видео посмотреть?
Anonymous
29.12.2012 23:19
ну конечно, форму, зачем так извращаться с накрыванием только лазаньи))))
ous
Покупка, оценка буддийских статуэток.
Оценка. покупка буддийских статуэток.
1. Сфотографируйте бронзовую статуэтку при помощи фотоаппарата или смартфона (минимум, с 2х…
Цена: 90 000 руб.
Понтоны повышенной остойчивости
Понтоны повышенной остойчивости
Наша компания представляет свою новую разработку – понтон повышенной остойчивости. Благодаря…
Шины гибкие изолированные из луженой меди ШМГИ
НТЦ ЭНЕРГО-РЕСУРС освоил производство шины гибкой изолированной ШМГИ с лужеными пластинами для применения в неблагоприятных условиях…
Центросоюз кооперативные паевые марки 10,15,30,50
Продаю не почтовые марки.Жанр.”Центросоюз кооперативная паевая марка ” номиналом 10 копеек-количество 26 шт.Далее 15 копеек…
Цена: 1 000 руб.
..Advertisements..
Continue reading below
To keep it from tasting dry, add some extra liquid as you reheat it! A splash of water usually does the trick, and you’ll want to cover the lasagna with foil, plastic wrap or a paper towel to trap all that liquid inside as it reheats.
Why did my lasagna turn out dry?
“If there’s less than three layers, it’s probably not a lasagna,” says Morocco. … If you leave your lasagna uncovered in the oven, it will become dry. Fight back with a foil-topped tray for a portion of the baking time. Once the lasagna has baked halfway through, remove the foil so the top can brown.
Is lasagna supposed to be dry?
Lasagna is meant to be rich and luscious, not dry and crunchy, which is why you need to cover that bad boy while it bakes. It’s as easy as securing a piece of foil over the top, but you don’t need to keep it covered the whole time.
Can you soften dried lasagne sheets?
Soak the lasagne sheets in a single layer in boiling water for 5 mins. (Although the packet says no pre-cook, I find soaking improves the texture.) Drain well.
Should I add water to my lasagna?
do NOT add water. you will water down the flavor. You don’t need to use a water bath to cook the lasagna. I cook the meat before it goes into the pan.
.Advertisements.
Why are my lasagna sheets still hard?
11 Answers. Lasagne typically need to cook in a hot oven for about 30 minutes. The main problem, as outlined by others in this thread, is the tendency of pasta sheets to dry up during this prolonged exposure to high temperatures.
How do you fix dry pasta in the oven?
Ice and Water
Simply drain your overcooked pasta using a colander and rinse well with cold water. Dive into the freezer and grab a handful of ice cubes from your ice cube tray and place those on top of the pasta. Continue to rinse with cold water whilst the ice cubes work to make the water even colder.
What happens if you overcook lasagna?
If you overcook lasagna, then it will be burnt, crispy, and crunchy. That’s not what you want from lasagna either. Striking that right balance and ensuring that your lasagna is cooked properly can be difficult, but I’m going to help you out with a few tips on how to make sure you cook your lasagna enough.
Should I Cover lasagna with foil while baking?
When it comes to baking lasagna, covering it is typically a necessity. Though foil doesn’t help cook the lasagna faster, it does help it to lock in much-needed moisture during the cooking process. If the lasagna is not covered while it’s in the oven, it will have a dry and possibly crumbly finish.
SPONSORED LINKS
Continue reading below
Should lasagna be baked covered or uncovered?
Cover the lasagna pan with aluminum foil, tented slightly so it doesn’t touch the noodles or sauce). Bake at 375°F for 45 minutes. Uncover in the last 10 minutes if you’d like more of a crusty top or edges. Allow the lasagna to cool at least 15 before serving.
How do you fix hard lasagna sheets?
Pour the liquid of choice over the lasagna in its baking dish. Cover the baking dish with aluminum foil or a lid. Return to the oven and bake briefly. Keep baking until all of the liquid is absorbed.
How do you fix hard lasagna noodles?
The best solution is to use minced or lean meat because it will improve the flavor of your recipe and streamline the texture. In addition, what raw meat you use will impact if your noodles get softened or not. Ideally, you should use pork because it’s easier to cook and will add a special flavor to the noodles.
How do you soften lasagna?
Just put them in a baking dish and fill the dish with hot tap water. That’s it! Leave it on the counter for 15 minutes, while you prepare other stuff for lasagna. Then take the noodles out of the hot water, and assemble your lasagna as usual.
What temperature should you bake lasagna?
Preheat oven to 350 degrees. Place the lasagna (without the container of sauce) in a small, ovenproof pan, Cover the lasagna with foil and place in the oven. Cook the lasagna for about 20 minutes until it reaches an internal temperature of 165 degrees (remove the foil if you wish to brown the top)
How many layers should a lasagna have?
You will need four layers of noodles total. It is best to start and finish with wider layers, so if you have less than 16 noodles, put your extra noodles in the bottom or top layers.
What temperature should lasagna be cooked from fridge?
To do so, follow these instructions: Assemble the lasagna in an oven-safe container and store it in the refrigerator. The temperature should be at or below 40 degrees. When you are ready to cook the lasagna, bake it in the oven for approximately 60 minutes at 375 degrees.
How do you use dry lasagna sheets?
PastaTV – Dry Lasagna Sheet Information and Ideas – YouTube
Do lasagna sheets need to be boiled?
Lasagna sheets should be boiled for roughly eight minutes, or until they have the desired tenderness. Lasagna sheets form the foundation for your homemade lasagna dish. If you cook them improperly, they can be either too hard and difficult to chew or too soft and flavorless.
How do you soften lasagne sheets without sticking together?
Wait until the large pan is at a rolling boil and then add in some vegetable or olive oil. This helps to stop the lasagne sheets from sticking together by greasing them up slightly. It’s the same reason you add olive oil to a roasting tin when making roast potatoes.
Can you fix dried out pasta?
Add a little water to a microwave safe container or bowl, with your leftover pasta. Zap for 30-60 seconds, remove, stir well, zap again, and repeat until well heated. The steam from the water will revive your pasta and give you a more even heating. Stirring often will keep it from turning to a gluey mess.
How do you moisten dry pasta bake?
Method #1: Place in boiling water
Toss the pasta with your leftover sauce and toppings and serve. If you don’t have a colander handy, bring your pot of water to a boil and then remove from heat. Place your leftover pasta in the hot water for one to two minutes and serve.
How do you make pasta creamy again?
The best way to reheat creamy pasta is on the stove using hot milk. Heat 3 tablespoons of milk per portion of creamy pasta until just simmering. Microwave the pasta for 5-10 seconds while the milk heats. Add the pasta to the pan of hot milk, stirring vigorously until the sauce re-emulsifies.
How do you know a lasagna is done?
When the noodles are cooked through you will notice the sauce boiling around the edges of the pan. Insert a toothpick into the lasagna. If the toothpick goes in easily without a lot of resistance, the noodles are done, and your lasagna is ready.
Should lasagna noodles be cooked al dente?
Lasagna noodles should be cooked to the ‘al dente’ stage, an Italian term which means ‘to the tooth’. This is when the middle isn’t too hard, soft or mushy.
Which is better for lasagna cottage or ricotta?
Is lasagna better with ricotta or cottage cheese? … Both Ricotta and cottage cheese have a similar flavor profile, but they differ in texture and fat content. For a lighter lasagna, cottage cheese is the clear winner. Ricotta is creamier than cottage cheese, but also has a lot more calories.
How long should you wait to cut lasagna?
Tempting though it is to slice into your meaty, cheesy lasagna the second you pull it from the oven, wait at least ten minutes before attempting to serve it. This way, you’ll give the layers a chance to rest and then set.
Is it better to bake lasagna in a glass or metal pan?
Glass roasters are good as bakeware for “wet baking” such as casseroles, including lasagna, to be served directly to the table. … Metal pans are better heat conductors, will heat up foods more quickly and are better than glass if you want foods to brown.
How long do you reheat lasagna?
Turn on the Oven
Avoid future lasagna disappointment by reheating it in the oven instead. Preheat the oven to 350˚F and cover the lasagna (in an oven-safe dish) with aluminum foil. Place the dish in the oven for about 30 minutes, or until the lasagna is hot all the way through and the sauce is bubbling at the edges.
Is it better to make lasagna the day before?
The lasagna needs at least 5 hours to chill and let the sauce soften the noodles, but you can definitely make it the night before (even 3 days before) and bake it when you need it. … Wrap it up in foil once you assemble it, no need to bake it beforehand. Then stash it away for dinner emergencies.
How do you make lasagna noodles tender?
While the lasagna noodles cook, prepare an ice bath by filling a large bowl with water and ice cubes. As soon as the lasagna noodles are cooked al dente, take them off the heat, drain the water and plunge the noodles into the ice bath. Drain the noodles once again and lay them out on paper towels to dry.
Do lasagna noodles get softer in the oven?
Pre-soaking before baking can help. There’s no doubt about it: Lasagna is a labor of love. … They’re thinner than regular lasagna noodles, precooked and then dried, so they can soften during baking with just the moisture from the sauce. Put the dried noodles in the casserole and voila!
Does soaking lasagna noodles work?
And since they’re soaked, they’ll cook faster in the oven than if you used noodles that were completely dry,” writes Prakash. “Plus, the soaking doesn’t add any more time to the recipe because it’s done while the sauce simmers.”
Should I soak oven ready lasagna noodles?
If that’s the difference between making lasagna and not making lasagna, then it’s worth it.” When substituting oven-ready noodles in recipes that call for the cooked ones, Bishop suggests making some adjustments. … Also, don’t rinse or soak the noodles first. “That just makes them mushy,” he warned.
Can you reheat lasagna?
Can you reheat a whole lasagna? Absolutely! We love make-ahead lasagna because it gives the flavors time to meld and come together in the refrigerator. A whole lasagna is usually too big for the microwave, but it reheats beautifully covered in foil in the oven.
What is the difference between lasagna and lasagne?
Note the difference in the last letter of the name. Lasagne is plural and refers to the noodles themselves, also plural. Lasagna is Italian American parlance and refers to the aforementioned cheesy composition, the dish in toto.
What temperature do I cook lasagna in a convection oven?
If you are using a convection oven, simply preheat to 325°F and follow the same instructions shown above. Alternatively, you may preheat to 350°F and cook the lasagna for about 35 minutes covered and about 12 minutes uncovered.
Do you put white sauce on top layer of lasagne?
To build up the layers of your lasagne, have your ingredients and sauces ready and to hand. … Then, add a layer of white sauce, followed by another single layer of pasta sheets. Carry on alternating the tomato sauce, lasagne sheets and white sauce until you get to the top of the dish, or your sauces run out!
Does a lasagna have 2 or 3 layers?
Although there’s no “traditional” number, most lasagnas have between three to four layers. Feel free to add more layers to accommodate a large party. However, the majority of chefs agree that every lasagna should have a minimum of three layers.
What goes on bottom layer of lasagna?
How to layer lasagna:
- Spread a thin layer of pasta sauce in the bottom of a baking dish.
- Make a layer of cooked lasagna noodles.
- Spread an even layer of the ricotta cheese mixture.
- Spread an even layer of meat sauce.
- Repeat those layers two times.
- Top it with a final layer of noodles, sauce, mozzarella, and parmesan cheese.
How do you heat up lasagna without drying it out?
You can reheat your lasagna from drying as you reheat it. To accomplish this, you should place a few tablespoons of sauce or water on the lasagna. Cover it with plastic wrap before you reheat it in the microwave. The extra liquid prevents the lasagna from drying out by providing more moisture.
How do you reheat lasagna without drying it out?
Although reheating in the oven is the best option for your lasagna, you do run the risk of drying out the dish. An easy way to prevent this is to add a few tablespoons of sauce, water or broth to the lasagna and cover the dish with foil. This allows the lasagna to retain its moisture.
…Advertisements…
CONTINUE READING BELOW
Люся
Гений
(55397)
12 лет назад
ЛАЗАНЬЯ БОЛОНЬЕЗА
Для мясного соуса:
250 -300 г молотой говядины (можно сделать смешанный)
2 ст. воды
2 больших помидора ( без кожицы и очень мелко порезанных (можно прокрутить в блендере)
Орегано (или другую пряность, я использовала смесь для пиццы, получился очень интересный вкус)
3 ст. л кетчупа (или томатной пасты, а можно и то и другое)
Для соуса бешамель:
120 г масла сливочного
1 литр молока
0,5 средней луковицы (потереть или измельчить в блендере)
3 ст. л муки
0,5 стакана сметаны
Соль, перец
Сыр (можно использовать пармезан или моцареллу) , а так же тот который вам нравится
Инструкции по приготовлению:
Мясной соус:
– Поджарить фарш до золотистого цвета и полного уничтожения комочков.
– Вылить в сковороду поверх мяса воду, прокрученные в блендере помидоры, кетчуп, орегано и хорошенько все перемешать. Посолить, поперчить, довести до кипения.
– Убавить огонь до небольшого и довести соус до загустения (приблизительно 15-20 мин. )
Соус бешамель:
– В сковороде растопить масло и поджарить лук до прозрачности.
– Добавить муку и хорошо размешать.
– Добавить понемногу, постоянно размешивая чтобы не образовались комочки, горячее молоко. Мешать пока соус не загустеет.
– В конце добавить сметану. Перемешать и снять с огня.
Сборка:
Замочить пластинки лазаньи (14-16 шт) в большой миске с теплой водой на 15-20 мин. Необходимо расположить их в миске так, чтобы они не склеивались.
Нагреть духовку до 230С
При сборке лазаньи пластинки должны быть всегда между двумя слоями соуса – сверху и снизу.
– На дно формочки наливаем сначала немного соуса бешамель и укладываем пластинки.
– Затем распределяем поверх них мясной соус и посыпаем тертым сыром.
– Поверх тертого сыра наливаем еще немного соуса бешамель и снова выкладываем пластинки лазаньи и повторяем всю предыдущую процедуру пока не закончатся продукты.
– Сверху заливаем пластинки соусом бешамель и посыпаем сыром.
– Закрываем верх формочки фольгой и ставим в духовку на 20-25 мин.
– Затем снимаем фольгу и оставляем еще на 10 мин.
Вынимаем лазанью из духовки и снова покрываем ее фольгой на 10-15 мин.
Rosie Dune)
Ученик
(202)
12 лет назад
Ингредиенты
250 г листов лазаньи
1 кг фарша
500 г помидоров
200 г лука
150 г моркови
3-4 зубчика чеснока
1 литр молока
100 г сливочного масла
100 г муки
300 г твердого сыра
50 г пармезана
соль
перец
растительное масло
Пользователь удален
Искусственный Интеллект
(210598)
12 лет назад
Рецепт приготовления лазаньи по-неаполитански / Рецепт с фото
Автор: Shushundra Категория: Вторые блюда, Несладкая выпечка
We recommend to pai gow flash in Wakefield . Win with pokie machines in Sunderland .
Лазанья – традиционный рецепт итальянской кухни, приготовленный из листов теста, слоёных мясом, сыром, овощами и соусами. Тесто для лазаньи готовится только из муки твёрдых сортов пшеницы, иногда с добавлением трав.
Сегодня я с удовольствием расскажу, как приготовить лазанью по-неаполитански. Этот великолепный рецепт приготовления лазаньи по-неаполитански найден в уже известной вам поваренной книге «Napoli Consiglio». Рецепт с фото вам в помощь.
Нам понадобится:
1 уп. листов для лазаньи
300 гр говяжьго фарша
200 гр шампиньонов
100 гр сыра пармезан
1 ст. л. сладкого кетчупа
1/2 ч. л. уксуса
50 мл жирных сливок
3 ст. л. оливкового масла
1 луковица
2 томата
зелень петрушки
зелень базилика
чёрный перец
1/2 ч. л. сахара
соль
Готовим лазанью по-неаполитански:
Шампиньоны режем пластинами, пассируем на оливковом масле до золотистой корочки. Добавляем фарш и обжариваем под крышкой ещё 2 – 3 мин.
Для соуса по-неаполитански лук режем кубиками, пассируем его на оливковом масле. Томаты ошпариваем, снимаем шкурку, рубим. Тушим их с луком и маслом 2 – 3 мин. , добавляем кетчуп, соль, сахар, уксус и перец.
Кипятим и подсаливаем ≈ 1.5 л воды, добавляем туда 1 ст. л. оливкового масла. Листы для лазаньи отвариваем до полуготовности (≈ 1 мин.) , по 2 – 3 шт. за раз. Укладываем их в форму. Готовить лазанью по-неаполитански можно как в духовом шкафу, так и в микроволновке. Я готовлю в духовке.
На первый слой теста для лазаньи укладываем фарш, сверху поливаем томатным соусом по-неаполитански. Накрываем листами теста.
Следующим слоем укладываем фарш, заливаем его сливками и посыпаем сыром. Снова накрываем листами теста для лазаньи. Стекая, сливки прикроют дно формы.
Каждый слой повторяем ещё по разу. Сверху готовую лазанью по-неаполитански посыпаем тёртым сыром, рубленой зеленью и перцем.
Лазанью отправляем в духовку на 20 – 25 мин. , жар умеренный. В конце лазанью можно немного запечь под грилем, но это совсем не обязательно.
Natalia
Мудрец
(15533)
12 лет назад
Я рецепты писать не буду.
Чтобы лазанья не была сухая листы нужно отварить до полуготовнсти, промокнуть и потом формировать лазанью.
Сделанные дома листы намного превосходят по вкусу покупные, особенно те, которые не нужно отваривать.
Классика – соус Болоньезе, бешамель и тертый пармезан.
П. С. Кетчупа НИКОГДА в лазанье не было.. . и в бешамели сметаны
Живу в Италии и умею ее готовить.