Почему творожная запеканка получается немного жидкой: простая хитрость
Белновости
20.12.2021 04:30
belnovosti.by@yandex.ru
Творожная запеканка получается жидкой по той причине, что в неправильном порядке были добавлены ингредиенты.
Запеканка отлично пропечется, если сначала взбить желтки с сахаром, потом в яичную смесь добавить сливочное масло или сливки, потом взбить белки с солью, соединить все ингредиенты с творогом, перемешать и всыпать манку.
Причина может быть и в слишком жидком твороге.
Для запеканки нужно выбирать сухой и рассыпчатый творог. Если он влажный, перетрите его через сито.
Соблюдайте пропорции яиц – кладите столько, сколько указано в рецепте.
Учитывайте не только количество яиц, но и их размер. Крупные яйца делают творожную массу более жидкой.
Используйте не муку, а манку – она набухнет и загустит творог, сделает запеканку нежной на вкус и нужной консистенции.
Если запеканка получилась слишком жидкой и практически не запеклась, можно воспользоваться такой хитростью.
В творожную массу нужно добавить ложку манки, перемешать, смазать запеканку сверху сметаной и снова отправить блюдо в духовку.
Если же запеканка чуть жидковата, дайте ей время настояться, манка вберет лишнюю влагу и выпечка загустеет.
Последние новости
Главные новости
Готовили творожную запеканку точно по рецепту, но она получилась жидкой? Не спешите отправлять результат своих трудов в мусорное ведро. Вытащите запеканку из духовки и некоторое время охладите при комнатной температуре. При остывании блюдо загустеет.
Если запеканка никак не застывает – значит, пропорции были неверными или творог был подобран жирный. Тогда запеканку нужно загустить: всыпать манку, перемешать запеканку вилкой, сверху смазать сметаной – и поставить в духовку минут на 15 при 120 градусов для разбухания манки. Сколько манки добавлять, зависит от количества запеканки. В небольшую форму достаточно 1-2 ложки.
Для творожной запеканки покупайте только качественные продукты. Желательно, чтобы творог был сухим и рассыпчатым. Также при приготовлении запеканки можно немного уменьшить количество жидких ингредиентов (молочные продукты, яйца). Муку в рецепте лучше замените манкой (она лучше разбухает) и дайте массе постоять, чтобы манка набухла, – так запеканка не превратиться в плоский блин и будет сочной.
Чтобы запеканка не была жидкой и клеклой , надо отдельно взбить желтки с сахаром и небольшим количеством сливочного масла(сливки) , белки взбить с щепоткой соли , все соединить и только после этого добавлять протертый творог ,но обязательно порциями(а не весь сразу) , потом все хорошо перемешать , добавить манку или муку . система выбрала этот ответ лучшим Людвиго 5 лет назад Чтобы творожная запеканка не была излишне жидкой, нужно добавлять в нее манку, которая отлично впитывает лишнюю влагу, которая идет от творога и яиц. Творог нужно тщательно выжимать, потому что сыворотка в нем бывает в изрядных количествах. Яйца брать средние, потому что большие дадут больше жидкости. И не забывать, что сливочное масло, если оно используется, тоже тает в духовке и создает дополнительную жидкость. Бархатные лапки 3 года назад Были не соблюдены пропорции. поэтому и запеканка получилась жидкой. Также так часто бывает, когда творог взяли не тот, для запеканки лучше всего подходит сухой и рассыпчатый творог. Не стоит класть много яиц и добавлять молока. Также вместо муки можно использовать манку, она лучше набухает, в результате запеканка будет сочной и не жидкой. Lickusya 9 лет назад Причины могут быть разные:влажный творог,крупные яйца…При приготовлении добавляйте в смесь немного манной крупы где-то 50г на 400г творога. blyuska 9 лет назад Вы наверно кладете сырой творог. Перед готовкой , творог надо подсушить на марле под небольшим гнетом Знаете ответ? |
янна к.
Оракул
(66361)
7 лет назад
Дайте немного остыть, манка лишнюю жидкость должна вобрать. На будущее, в рецепт можно добавить немного крахмала, как в жидкую начинку для пирога.
Унесенная ветром.
Гений
(87811)
7 лет назад
Теперь ничего… как остынет, немного “окрепнет”,потом и доставайте…. из рецепта убрала бы только молоко и перед выпечкой надо запеканке постоять минут 30,что бы манка “взяла” лишнюю влагу,..
Сметану оставить… сухая запеканка тоже не вкусно..
ИМХО
Просветленный
(28515)
7 лет назад
У меня другая пропорция: 700г творога, 4яйца, 2-3ст. л. манки, 1ст. л. сахара, 2горсти изюма. Стекляную форму смазать сливочным маслом, выложить массу, закрыть крышкой и поставить в холодную духовку, запечь до оранжевого цвета. Изюм и манка впитают излишек влаги во время выпечки, я даже крышку не открываю
Eolin
Оракул
(97543)
7 лет назад
Меняйте рецепт….
2 белка+1 стак. сахара+ 0,5 кг творога, 3-5 ст. л. манки (зависит от влажности творога), изюм/курага/цукаты, ванилин. Выложить в форму, смазанную маслом, верх разровнять и смазать 2 желтками. Выпекать 30 мин. Из формы доставать остывшей (!)
Ирина Рукина
Просветленный
(20305)
7 лет назад
А зачем там сметана и молоко? Они лишние. Из-за этого и жидко. Если пользоваться творогом низкой жирности-тоже будет жидко, придется добавлять больше манки, муки или крахмала. Яйца лучше разделить на белки и желтки. Желтки растереть с сахаром, перемешать с творогом и манкой и в конце ввести взбитые белки, осторожно перемешав.
Андрей
Ученик
(243)
6 месяцев назад
Идиотские ответы. Просто плохой творог. ЖЫдкий и жЫрныыыый!!!! надо бкупить творог потверже И все . манки. Но она не так уж и важна. Яйца… мука… все херня. Главное творог. ЖОСТКИЙ! Ёе.ю…
Download Article
Download Article
A casserole is an easy and delicious dish that’s perfect for when you are craving something warm and hearty. Although it’s simple to put together and bake in the oven, it can sometimes turn out too liquidy. Thankfully, it’s easy to thicken a casserole by adding typical starches, cooking with thickening nuts and seeds, or even just removing the excess liquid.
-
1
Thicken a meat casserole the most popular way with flour. Add some flour to your pan after you’ve browned the meat and before adding any liquid. This way, the flour will soak up the juices and fat in the pan. Add about one teaspoon of flour at a time until you get the right thickness.[1]
- You can also add your seasonings to the flour and toss the meat in it before cooking it.
-
2
Make a roux. A roux is made with equal parts butter and wheat flour. First, cook the butter over medium heat until thoroughly heated. Slowly add in the flour while whisking. Continue whisking about 2-3 minutes after all the flour has been added. Combine this paste with the base liquid of your casserole before adding it to the casserole dish.
- 1 ounce (28 g) of butter and 1 ounce (28 g) of flour should be enough to thicken 1 US pint (2.0 c) of liquid.[2]
- For a vegan version, substitute oil instead of butter.[3]
Advertisement
- 1 ounce (28 g) of butter and 1 ounce (28 g) of flour should be enough to thicken 1 US pint (2.0 c) of liquid.[2]
-
3
Mix up a beurre manié if you don’t want to cook your thickener. A beurre manié is similar to a roux except it does not require any cooking. Simply whisk equal parts butter and flour together.[4]
Then, roll the thick paste into little teaspoon-sized balls. Add one ball to your casserole at a time, waiting about a minute before adding another one, until you get the right thickness.[5]
- If you make too much beurre manié, you can also freeze the remaining balls and use them later.
-
4
Make a cornstarch slurry for a fast and easy thickener. Whisk together equal parts cornstarch and cold water in a small bowl. Use one tablespoon of cornstarch per cup of liquid you would like to thicken.[6]
Stir out all the lumps. A few minutes before your casserole is done, add it a little at a time until you are happy with the thickness.[7]
Then, let the casserole finish baking.- You can also substitute chickpea flour for cornstarch. Chickpea flour is an excellent thickener for savory dishes.[8]
- You can also substitute chickpea flour for cornstarch. Chickpea flour is an excellent thickener for savory dishes.[8]
-
5
Thicken a dairy-free casserole with arrowroot powder. You can also use arrowroot powder instead of cornstarch. Arrowroot starch does not combine well with dairy, but is an extremely effective thickener for dairy-free dishes.[9]
Advertisement
-
1
Use chia seeds for extra nutritional benefits. Chia seeds expand and thicken when added to water. They are also packed with protein, omega-3s, and fiber. Mix 1 tablespoon of chia seeds with 1⁄3 cup (79 ml) water. Wait 15 minutes for the mixture to thicken, then slowly add to the casserole just before it’s finished baking in the oven.[10]
- Chia seeds are also rich in vitamins and minerals like magnesium, calcium, phosphorus, and B vitamins.
-
2
Add ground flax seeds if you need an extra strong thickener. Flax seed absorbs water quickly and you only need a small amount to make a big difference. Grind the flax seeds in a food processor or coffee grinder and add them little by little directly to the casserole just before it’s finished baking. Try adding 1 tablespoon of flaxseed per cup of casserole liquid.[11]
- If you don’t want to grind the flax seeds yourself, you can also buy them already ground.
-
3
Try raw cashews for a smooth consistency. Cashews are great for thickening vegan recipes because of their creamy consistency. Use ¼ cup of cashews for every cup of casserole liquid.[12]
Soak the cashews in water overnight in the refrigerator. Drain the water off and blend in a blender. Then, add them directly to your casserole broth before baking.[13]
- If you are pressed for time and can’t soak the cashews overnight, bring a pot of water to boil. Remove it from the heat and soak your cashews in the water for half an hour.[14]
- If you are pressed for time and can’t soak the cashews overnight, bring a pot of water to boil. Remove it from the heat and soak your cashews in the water for half an hour.[14]
Advertisement
-
1
Strain the liquid from the casserole after cooking. If you have a lot of liquidy broth in your casserole, you can gently pour it out of the casserole dish after cooking. To do this, put a lid over the casserole dish. Leave a small slit on one side and pick up the dish with oven mitts. Gently pour the liquid through the slit, trying not to disturb the other elements in the casserole.
- You don’t necessarily have to get rid of the extra liquid. Try pouring it into a pot and simmer on medium heat until it reduces and thickens. You can then add it back to the casserole.[15]
- You don’t necessarily have to get rid of the extra liquid. Try pouring it into a pot and simmer on medium heat until it reduces and thickens. You can then add it back to the casserole.[15]
-
2
Leave it in the oven longer if there’s only a little extra liquid. Sometimes the best way to thicken a casserole is to simply let the heat of the oven do the work. If you think it only needs to a little extra thickening, leave it in the oven for an extra 5-10 minutes.[16]
- Check with the other ingredients in your casserole to make sure you can cook it a little longer. You don’t want the top of the casserole to burn or the vegetables to get too soft if you leave it in the oven longer.
-
3
Let your dish thicken as it cools if you don’t plan to eat it right away. Your casserole will naturally thicken as it cools. If you plan to have leftovers, or you are making a casserole that you will refrigerate and eat later, letting it cool may be all you need to get the right thickness.[17]
- If you already have an extra thick casserole that you want save for leftovers, remember to add a little broth or water to it before you store it since it will get even thicker as it cools.
Advertisement
Sample Thickeners
Ask a Question
200 characters left
Include your email address to get a message when this question is answered.
Submit
Advertisement
-
Try reducing your casserole before adding extra thickeners. If you already used a thickener in the cooking process, sometimes it just needs a little extra time to work. Give it an extra 10-15 minutes before you try to add anything else.[18]
-
If you’ve found you’ve accidentally added too much of a thickening agent, do add more liquid to balance it out. Beware, however, that every time you add something to your casserole you’re altering the flavor.[19]
Thanks for submitting a tip for review!
Advertisement
-
Don’t just add flour or cornstarch or other dry goods to a hot casserole. It will not be able to dissolve fully and can make the sauce lumpy.[20]
-
Don’t estimate the amounts when making a slurry, roux, or beurre manié. Using equal parts butter and flour will give the best consistency to your casserole.[21]
Advertisement
About This Article
Thanks to all authors for creating a page that has been read 57,352 times.